Konut dokunulmazlığını ihlali ya da konut dokunulmazlığı ihlali suçu genel anlamda bir kimsenin konutuna, işyerine ya da bunların eklentisi olan yerlere kişinin rızasına aykırı olarak girme ya da rıza ile girilen yerden çıkmama gibi durumlar nedeniyle kişinin hürriyetine karşı işlenen suçlar olarak ifade edilen bir suçtur.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçu, Türk Ceza Kanunu kapsamında ilgili maddeleri doğrultusunda “Hürriyete Karşı Suçlar” kategorisinde düzenlenen bir suçtur. Çünkü, bu suçun işlenmesiyle birlikte kişilerin konutlarındaki ya da işyerlerindeki güvenlik duygusu zedelenmekte, sükun ve huzurları engellenmekte ve çalışma özgürlükleri kısıtlanmaktadır. Bu da kişilerin hürriyetlerine karşı işlenmiş suçlar arasında değerlendirilir.
Konut Dokunulmazlığını İhlal Suçunun Şikayet Süresi Nedir?
Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun ilgili kanun kapsamında düzenlenen maddesi gereğince şikayete bağlı suçlar çerçevesinde değerlendirilir. Bu nedenle de müşteki herhangi bir şikayette bulunmadığı sürece suçun soruşturulması mümkün değildir. Aynı şekilde şikayetten vazgeçildiği takdirde ceza davasının düşmesi sonucu ile karşılaşılır.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun şikayet süresi fiilin işlendiği ve fiili işleyen kişinin kim olduğunun anlaşıldığı andan itibaren 6 aydır. Eğer fiilin işlenmesinin üstünden 6 aydan uzun zaman geçtiyse bu durumda şikayetçi olma hakkınız kalmayacaktır. Örneğin; mağdur kimse, konutunda olmadığı bir gün konutuna girildiğini 12.10.2020 tarihinde öğrendiyse şikayet süresi 5.7.2021 tarihinde sona erecektir.
Suçun dava zamanaşımı ise ilgili kanun kapsamında 8 yıl olarak belirlenmiştir. Aynı şekilde eğer failin hapis cezası ile cezalandırılması söz konusu olursa bu durumda ceza zamanaşımı süresi 10 yıl olabilir. Yani, fail hakkındaki mahkumiyet hükmü 10 yıl içinde infaz edilmezse hapis cezası zamanaşımı nedeniyle ortadan kalkacaktır.
Konut Dokunulmazlığını İhlal Suçu ve Uzlaştırma
Uzlaştırma, genel anlamda tarafsız olan bir kimsenin arabuluculuğu sayesinde suçtan kaynaklanan uyuşmazlığın çözülmesi adına fail ile mağdur arasında kurulan süreçtir. Uzlaştırma kararı hem soruşturma esnasında hem de mahkemede davanın açılması sürecinden itibaren mahkeme sürecinde uygulanabilecek bir ceza muhakemesi kurumudur.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun ilgili kanunun maddesi gereği uzlaşma yolu açıktır. Soruşturmayı gerçekleştiren savcı, dava açmak için gerekli ölçüde şüphenin varlığına inanırsa mutlaka dosya uzlaştırma bürosuna gönderilmelidir.