İntifa hakkı genel anlamda taşınmaz ya da taşınır bir eşya veya mal üzerinde bir kişinin limitsizce yararlanabilme yetkisi olarak tanımlanabilir. Bu hak bağlamında ilgili yasanın ilgili maddeleri neticesinde başkasına ait bir eşyadan faydalanma ve yararlanabilme hakkı olarak ifade edilebilir.
İntifa hakkı temel anlamda irtifak haklarından olmasından kaynaklı olarak aslında belirli oranda sınırlı tutulmuş bir haktır. Bu kapsamda da hakkın sahibi olan kişi ya da kişiler sınırlı ayni hak sahibi olarak değerlendirilir. Sınırlı bir ayni hak olması bakımından bu hakkı malik de dahil olmak üzere herkese karşı öne sürülebilir.
İlgili kanunun ilgili maddesi kapsamında intifa hakkının kurulabileceği düzlemler özetlenmiştir. Bu bağlamda da geniş bir kapsamdan bahsetmek gerekir. Ancak uygulama noktasında intifa hakkı büyük bir öneme sahip ve hukuki ilişkilerin söz konusu olmaktadır. Aynı şekilde hukuki uyuşmazlıkta meydana gelebilir.
İntifa Hakkı Nasıl Kurulur?
Zilyetlik diğer bir anlamda ise eşyayı elde tutma hakkı intifanın ana hattını oluşturur. Bu noktada da malik olup olunmaması temelde pek bir anlama sahip değildir. Çünkü, ilgili kanun maddesine göre intifa hakkı zilyetlik devri ile kurulan bir durumdur. Aynı şekilde alacaklar arasında kurulacak olan intifa hakkı da ilgili devri hükümler kapsamında detaylandırılır. Bu bağlamda da gayrimenkul tabanlı mallarda kurulacak olan intifa hakkı tapu kütüğüne tescil ile gerçekleştirilir. Yani aslında taşınırlar için teslim, taşınmazlar için tescil, haklar için ise devir sürecinden bahsedilmelidir.
Bu hak kapsamında haklar devren, tesisen ya da aslen kurulabilir. Ancak, devren kazanmak pek mümkün değildir. Ağırlıklı olarak tesisen ve aslen kazanılır. Tesisen kazanma genel anlamda geçerli bir kazanım sebebi sunar ve genellikle tescil talebi ya da tescil gerekir. Geçerli bir kazanım için ise ölüme bağlı tasarruf, sözleşme ve mahkeme kararı gibi durumların gerçekleşmesi gerekir.
İlgili kapsam dahilinde farklı durumlarda da tesisen intifa hakkı kurulabilir. Bunun yanı sıra ölüme bağlı tasarruf olan vasiyetname ile intifa hakkı verilmesi de söz konusu olabilir.