Özel evrakta (belgede) sahtecilik ile kastedilen şey aslında yazılı, okunabilir ve hukuki bir değeri olan özel bir evrakın sahte bir şekilde düzenlenmesi, değiştirilmesi ya da kullanılması fiilleri bütünüdür.
Özel ve Resmi Evrakta Sahtecilik Arasındaki Farklar Nelerdir?
Özel evrakta sahtecilik suçu ve resmi evrakta sahtecilik suçu arasında birtakım farklar vardır. Ancak bu farkların en önemlisi suçun ana temasını oluşturan sahte belgenin birinde özel belge söz konusuyken diğerinde resmî belgenin söz konusu olmasıdır. Resmi belgeyi düzenleme yetkisine sahip olan kişi/ler kamu tarafından yetkilendirilen kişi/lerdir. Ancak özel belge başlığı altında düzenlenen belgeler herkes tarafından düzenlenebilen daha çok kişiler arasındaki ilişkilerde tercih edilen belgelerdir.
Özel Belgede (Evrakta) Sahtecilik Suçu Nasıl İşlenir?
Özel belgede sahtecilik suçu ceza kanunu kapsamında ilgili madde ile düzenlenen bir suçtur ve üç şekilde kasten işlenebilir. Bunlar, özel bir belgenin sahte olarak düzenlenerek kullanılması, gerçek bir özel belgenin diğer kişileri aldatacak biçimde değiştirilerek kullanılması ve sahte olduğunun bilincinde olunarak özel belgenin kullanılma biçiminde düşünülebilir.
Bahsedilen bu üç durumdan herhangi birinin işlenmesi söz konusu olduğunda özel belgede sahtecilik suçu meydana gelir. Ancak, aynı kişi tarafından bu üç eylemin ayrı ayrı zamanlarda aynı özel belge ile işlenmesi durumunda tek bir ceza verilir. Ancak burada aynı kişi tarafından ve aynı belge özelinden suçun tekrarlanması gerektiği unutulmamalıdır.
Özel Evrakta (Belgede) Sahtecilik ve Şikayet Süresi
Genel anlamda bakıldığında şikayete bağlı suçlar genellikle fiilin işlenmesinin ardından 6 ay içerisinde şikayet edilebilen suçlardır. Bu nedenle de eğer süre 6 ayı geçerse şikayet hakkı ortadan kalkar. Ancak, özel belgede sahtecilik suçu şikayete bağlı suçlar kapsamında değerlendirilen bir suç değildir. Bu nedenle de özel belgede sahtecilik suçunun herhangi bir şikayet süresi yoktur.
Fakat, özel evrakta sahtecilik suçu her ne kadar şikayete bağlı bir suç olmasa da dava açılma süresinin bir zamanaşımı kıstası vardır. Bu sürede ilgili kanun maddelerinde 8 yıl olarak belirlendiği için işlenen suçun işlendiği andan itibaren 8 yıllık bir süre içerisinde savcılığa bildirilmesi gerekir. Böylelikle savcılık soruşturma başlatabilir. Ayrıca, şikayet hangi aşamada yapılırsa yapılsın, müşteki ceza davasına müdahil sıfatıyla katılma hakkı da kazanır.