Konkordato bir borçlunun imtiyazlı olmayan veya rehinli tüm adi borçlar adına borçlulardan borcun tahsil için sunulan bir tekliftir. Bu teklif mahkeme denetimi altında alacaklılarla anlaşılması yolu ile verilmektedir. Hem adi borçlular hem de iflasa tabii borçlular için faydalı hukuki bir yol olan konkordato, bir terim olarak borç anlaşması ya da iflas anlaşması anlamına gelmektedir.
Konkordatonun geçerli olması için alacaklıların en az yarısının ya da bazen 2/3’ünün bu durumu kabul etmesi gerekmektedir. Alacaklıların büyük çoğunluğunun kabulü konkordatonun kabulü için esastır. Aksi takdirde konkordato bağlayıcılığını yitirir.
Ticaret Mahkemesi konkordatoyu tasdik ettikten sonra borçlunun talebi üzerine alacaklının kabulü konkordato sürecini başlatacaktır.
Konkordato temel olarak iki şekilde yapılabilmektedir. Birinci seçenekte borç belli bir oranda ifa edilir ve bunun üzerine borç sona erer. İkinci seçenekte ise borç vadelere bölünür ve bu vadeler ile borcun ifası gerçekleşir. Her iki seçenekte de esas olan borçlu ve alacaklının anlaşmasıdır.
Konkordato Ne İşe Yarar?
Hem alacaklının hem de borçlunun kârını gözeten konkordato iki tarafın da fedakarlıkta bulunmasını gerektirmektedir. Ancak bu fedakârlık sayesinde ifası imkânsız olacak ya da borçluyu iflasa götürecek borçların orta yol bulunarak çekişmesiz bir şekilde ödenmesi sağlanır. Borçlunun borcunu ödemek isteyip ekonomik durum sebebiyle ödeyememesi durumunda borcun kapanmaması yüzünden alacaklı ve faizler yüzünden de borçlu taraf zararlı çıkabilecekken konkordato bir çözüm yolu sunar.
Konkordato Türleri Nelerdir?
Borçlu ve alacaklı arasında bir çözüm yolu olan bu sistemi iki farklı kategoride sınıflandırabiliriz. Konkordato yapılış zamanına ve yapılış biçimine göre iki sınıfa ayrılır.
Yapılış türlerine göre konkordatolar iflas dışı konkordato, iflas içi konkordato ve malvarlığının terki sureti ile konkordatodur. İflas dışı konkordato iflastan önce borçlunun teklif etmesiyle gerçekleşir. İflas içi konkordato ise iflas kararı çıkmış olan borçlunun müflis olmaktan kurtulması için mahkeme onayladığı takdirde iflasın hüküm ve sonuçlarının ortadan kaldırılması ile olur. Bu süreç paraların dağıtılması ile kesinleşecektir. Malvarlığının terki sureti ile konkordato ise borçlunun malvarlığının alacaklıların üzerinde geçmesi ile yapılmaktadır.
Yapılış biçimine göre konkordatolardan tenzilat konkordatosu alacaklıların belli bir yüzdeden feragat ederek anlaşmaya gitmesiyle olmaktadır. Vade konkordatosu ise borçluya bir vade tanınması ancak alacak miktarında değişik yapılmaması ile sağlanır. Karma konkordato ise borçlunun ağır ekonomik zorluklar içinde olması durumunda ödemenin hem tenzilat hem vade konkordatosu yoluna gidilerek yani hem alacağın bir kısmından feragat edilerek hem de vade tanınarak yapılması yöntemidir.