Tedbir nafakası, boşanma davası süreci içerisinde ya da eşlerin birlikte yaşama durumu söz konusuysa hakim tarafından hükmedilen ve gerekli görüldüğü durumlarda dava sonucu kesinleşinceye kadar devem edebilen bir nafaka çeşididir.
Medeni Kanun 169 ve 197 maddelerinde düzenlenen tedbir nafakası boşanma davası açılmadan önce ve açıldıktan sonra olmak üzere iki biçimde talep edilebilir. Tedbir nafakasına hak kazanılması için açılan boşanma davasının sonucunun beklenmesi durumu söz konusu değildir. Boşanma davası devam ederken de tedbir nafakası verilebilmektedir.
Kimler Tedbir Nafakası Talep Edebilir?
Tedbir nafakasına hakim re’sen karar verebilir. Ayrıca davanın herhangi bir aşamasında tarafların talebi üzerine de tedbir nafakasına hükmedilmesi durumu söz konusudur. Tedbir nafakası müşterek çocuk için ve dava sürecinde ihtiyacı bulunan taraf için talep edilebilmektedir. Tedbir nafakası, dava süreci boyunca geçerlidir. Boşanma ya da ayrı yaşama davası sonuçlanması durumunda tedbir nafakası da sona ermektedir.
Tedbir nafakasında gözetilen konu ihtiyacın olup olmadığıdır. Hangi tarafın maddi anlamda desteğe ihtiyacı bulunuyorsa o tarafın lehine tedbir nafakası hükmedilebilmektedir. Boşanma veya ayrılık davalarında tedbir nafakası verilirken kusur durumu göz önünde tutulmamalıdır. Tedbir nafakası talebinde bulunan kişi tam kusurlu olsa bile lehine tedbir nafakasına hükmedilebilmelidir.
Tedbir nafakası re’sen takdir edilir. Geçici bir önlem olarak davanın başından itibaren karar kesinleşinceye kadar hüküm altına alınmaktadır. Tedbir nafakası takdirine ilişkin kararın davanın açıldığı tarih tarafların ekonomik sosyal durumlarına ilişkin araştırma sonuçlarının dosyaya gelişini takiben hemen verilmesi gerekir.
Tedbir Nafakası Ne Zaman Sona Erer?
Tedbir nafakası dava süresince tedbiren hüküm olunan bir nafakadır. Davanın sonunda verilen kararın kesinlik kazanmasıyla birlikte tedbir nafakası sona erer.
Tedbir Nafakası Nasıl Hesaplanır?
Tedbir nafakasının miktarı hakimin takdirine göre belirlenecektir. Ancak hakim bu takdir yetkisini kullanırken Medeni Kanun’da yer alan kriterleri dikkate almak önemlidir. Hakim, eşlerin barınma, geçimi ve çocukların bakımı sağlayacak şekilde tedbir nafakasına hüküm vermesi gerekir.
Tarafların iş yaşamı, aldıkları maaş, sahip oldukları mal varlıkları, çocukların yaşı ve eğitim durumları, ortak konutun olup olmadığı, varsa ortak konutta kimin kalacağı, yeme, giyinme, barınma, sağlık ve ulaşım gibi gereksinimleri nafaka borçlusunun mali gücü kapsamında hakim belirli oranda nafakaya hükmetmektedir.