Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile sona ermesi durumunda evlilik boyunca elde edilen malların eşler arasında eşit olarak bölünmesine boşanmada mal paylaşımı denir.
Boşanma davasının kesinleşmesi mal paylaşımı davasına başlanabilmesinin bir şartıdır. Boşanma davası ve mal paylaşımı davası aynı anda açıldığı takdirde, mahkeme boşanma davasının kesinleşmesini bekler. Boşanma sürecinde öncelikli olarak boşanma davası yargılaması görülür ve sonrasında kesin sonuçlar üzerinden mal paylaşımı davası görülür.
Günümüzde mal paylaşımı adına geçerli olan mevcut hukuki kurallar 01.01.2002 tarihli Medeni Kanun ile belirlenmiştir. Temel olarak boşanmada mal paylaşımı esası evlenmeden önce alınan malların kayıtlı olan kişiye ait olması ve mal paylaşımı hesabına katılmamasına dayalıdır.
Boşanmada mal paylaşımı davası açmak için belirsiz alacak davası olarak mahkemeye başvurulması gerektiğini belirtmeliyiz.
Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Nasıl İşler?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere ancak boşanma davası kesinleştikten sonra boşanmada mal paylaşımı sürecine başlanabilir. Sürecin başlaması ile beraber mal paylaşımı kapsamında başvurulabilecek üç farklı talep söz konusudur. Bu talepler katılma alacağı, katkı payı alacağı ve değer artış payı alacağıdır.
Boşanmada mal paylaşımı dendiğinde esas olarak evlilik birliği esnasında elde edilen malların paylaşılması kastedilmektedir. Kural olarak evlilik esnasında elde edilen mallar eşit olarak iki tarafa paylaştırılır. Ancak bu oranın değişmesine sebep olan belli başlı durumlar da mevcuttur. Anlaşmalı boşanma söz konusu olduğunda mal paylaşımı da tarafların iradesine bırakılmaktadır.
Boşanmada mal paylaşımı adına karar verilirken iki taraf da öncelikli olarak kendi kişisel mallarını alır. Bu kişisel mallar paylaşım hesabına dahil edilmez. Kişisel mallar evlilik öncesi satın alınmış olan mallar, üçüncü bir kişiden olan manevi tazminatlar ve sadece kişisel kullanıma uygun eşyalardır.
Bu aşama sonrasında her eş kendi kişisel malını edinmiş olur. Sonrasında ise evlilik süresinde edinilmiş mallar taraflar arasında yarı yarıya paylaştırılır. Edinilmiş mallar olarak adlandırılan bu mallardan bazıları kanun gereğince çalışma karşılığı olan edimler, kişisel malların geliri, SGK gibi kurumların yaptığı ödemeler ve çalışma gücü kaybı sebebi ile ödenen maddi tazminatlardır.
Boşanmada mal paylaşımı davası boşanma kararı kesinleştikten sonraki on yıl içinde açılmalıdır. Bu davalar ile ilgilenen yetkili ve görevli mahkeme Aile Mahkemesidir.