Zimmet suçu genel anlamda kamu görevi kapsamında zilyetliği kendisine verilmiş olan veya gözetiminde bulunan malları kişinin kendi üzerine alması suçudur. Bu suç kapsamında ise kişi görev ve sorumluluklarına aykırı düşecek şekilde söz konusu malları kendi zimmetine veya ilişkisi olan başka birinin zimmetine geçirir.
Zimmet Suçunun Şartları Nelerdir?
Zimmet suçunun meydana gelebilmesi için birkaç durumun gerçekleşmesi gerekir. Bu durumlar, kamu görevlisi tarafından işlenmesi, görev nedeniyle teslim edilmiş mal kapsamında işlenmesi ve kamu görevlisinin malı kendi zimmetine ya da başkasının zimmetine geçirmesi gibi durumların oluşması gerekir. Zimmet suçu şartları kapsamında kamu görevlisine dava açmak ise mümkündür.
Nitelikli Zimmet Nedir?
Nitelikli zimmet suçu genel anlamda zimmet suçu işleyen kamu görevlisinin işlediği suçun ortaya çıkmaması için hileli davranışlarda bulunmasıdır. Bu nedenle de nitelikli zimmet suçunun meydana gelebilmesi için öncellikle zimmet suçu işleyen kamu görevlisinin suçunu gizlemek için hileli, aldatıcı işlemler yapması gerekir. Bu durumda zimmet suçu nitelikli zimmet olarak tanımlanabilir.
Zimmet Suçu Şikâyet Süresi
Zimmet suçu genel kapsamda şikâyete tabi bir suç değildir. Bu nedenle de zimmet suçuna karşın bir takibin başlatılabilmesi için birinin ya da birilerinin şikâyette bulunmasına gerek yoktur. Zimmet suçunun mağduru olan kamu idaresi olmasından kaynaklı olarak suçun takibi savcılık kanalıyla resen gerçekleştirilir.
Bu durumda da kurum savcılığa başvurmasa bile savcılık suçu öğrenir öğrenmez soruşturma açabilir. Ceza davasının açılmasının ardından kamu idaresi davaya müdahil olmak isteyebilir. Çünkü genel anlamda zimmet suçundan müşteki olan kişi kamu idaresidir.
Zimmet Suçu Görevli Mahkeme
Türk Ceza Kurumu kapsamında af, genel ve özel af olmak üzere ikiye ana başlığa ayrılır. Genel ya da özel af kararı, meclisin üye sayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile sağlanabilir. Genel af ile kamu davası düşebilir ve mahkumiyete dair sonuç ortadan kalkabilir. Genel af kapsamında sadece bir suça dair hukuki durumun ortadan kalması sağlanabilir. Bu bağlamda da genel af sadece tek bir suçun affedilmesi mantığına dayanır. Örneğin; zimmet suçunu işleyen kişi ya da kişiler başka suçlar işlediyse bu suçlardan yalnızca bir tanesi affedilebilir.
Özel af adı verilen bu af türünde ise bir grup insan ya da yalnızca bir kişiye özgü bir af durumundan söz edilebilir. Ancak özel af kapsamında genel afta olduğu gibi mahkumiyetin sonuçlarının ortadan tamamıyla kalkması mümkün değildir. Çünkü hala bazı kısıtlamalara uyması gerekecektir.