Gerekli maddeler kapsamında düzenlenen kanuna göre, iki haklı ihtar nedeniyle tahliye talebinde denilen şey aslında kiraya veren kişinin kira bedelini ödemeyen kiracı ile arasında gerçekleşen bir dava türüdür. Ancak, bu dava türünden önce yapılması gereken başka bir adım vardır. Bu adımda kiraya veren kişinin kiracıyı yazılı olarak farklı zamanlarda iki haklı ihtar göndermesidir. Bu sayede ise tahliye davası açılarak kira sözleşmesini yasalar önünde kolaylıkla sonlandırılabilir.
Ancak, buradaki önemli olan nokta kiraya veren kişinin sözleşme kapsamında haklı nedenlere sahip olmasıdır.
İki Haklı İhtar Nedeniyle Tahliye Davası İçin Neler Gereklidir
İki haklı ihtar verilebilmesi ve ardından da tahliye için davanın açılabilmesi için ilk olarak kiracının aynı yıl içerisinde iki aya ait olan kira bedelinin ödememiş olması gerekir ya da buna benzer bir aykırılık yapması beklenir.
Ayrıca, aynı yıl içinde iki ayı ödememiş kiracıya ihtar çekebilmek için her ihtarın aykırılığın ardından çekilmesi gerekir. Örneğin; 1 Ocak 2021 yılından 1 Ocak 2022 yılına kadar kiraya verilen bir yerdeki kiracı Şubat ve Nisan aylarında kirayı vermediyse bu kişiye ihtarın hem şubat hem de nisan ayında çekilmiş olması gerekir.
Aynı zamanda kiraya verenin yapmış olduğu ihtarların haklı nedenlere bağlı olması gerekir. Bu haklı sebepler ise genel anlamda muaccel olan kira bedelinin ödenmesi borcunun yerine getirilmemesi durumudur. Muaccel olmayan kira alacakları için ise çekilecek olan ihtarlar haklı ihtar kapsamında değerlendirilmez. Bu bağlamda da kiracı aynı kira yılı içerisinde muaccel olan kira bedelini ödemediği için kiraya veren toplam iki kere ihtar yapmalıdır. Ayrıca, altının çizilmesi gerekir ki kiracıya yapılan icra takibi, temerrüt bildirimi ve buna benzer durumlar haklı ihtar olarak değerlendirilebilir. Ancak bunun için net bir bilgi almak isterseniz Çomaktekin Hukuk Bürosu gibi bir avukatlık bürosu ile iletişime geçmeniz önerilir.
Kiraya veren kişinin kiracıya verdiği ihtarların ardından belirli bir süre içerisinde aksiyona geçmesi ve süreci ilerletmesi gerekir. Aksi takdirde kiraya veren dava açma hakkını kaybedebilir. Bu süreçlerin daha detaylı ve kontrollü ilerleyebilmesi için alanında uzman bir avukat ile iletişime geçmeniz hak kaybı yaşama ihtimalinizi düşürecektir.