İlgili yasa kapsamında düzenlenen adli kontrol önlemlerinden biri olan yurt dışına çıkış yasağı bir kişinin ülkeden yasal yollar aracılığıyla ayrılması durumunu kısıtlayan bir adli kontrol yöntemi olarak ifade edilebilir.
Yurt dışına çıkış yasağı tedbiri kapsamında bu tedbiri alan kişinin yurt dışına yasal yollarla çıkması kesinlikle yasaklanmıştır. Eğer kişi yurt dışına çıkış yasağı alınmış olmasına rağmen yasadışı yöntemler ile yurt dışına kaçar ya da çıkarsa bu durumda kişi suçlu olarak kabul edilecektir. Aynı zamanda da kişi ile ilgili yakalama emri çıkarılacaktır.
Bu duruma düşmemek için ise kişinin yurt dışına çıkış yasağına uyması ve sürecin devam etmesini beklemesi önerilir. Ancak, yurt dışına çıkış kısıtlaması her zaman verilen bir karar değildir. Bu nedenle sizler için bu durumları derledik.
Hangi Hallerde Yurt Dışına Çıkış Yasağı Verilmektedir?
Yurt dışına çıkış yasağı bireyin suç işlediğine dair güçlü kanıtların olduğu zamanlarda kanıtların karartılması ya da kişinin kaçması gibi durumlara alternatif olarak alınan bir karardır. Bu nedenle kişinin suç işlediğine dair güçlü kanıtlar olmadığı takdirde verilebilecek bir kısıtlama tedbiri değildir.
Bunun yanı sıra olağanüstü durumlardan olan salgın, felaket gibi çeşitli konularda devletler gerek duydukları takdirde yurt dışına çıkma yasağı getirebilir. Buna örnek olarak Covid-19 sürecinde yurt dışına çıkış kısıtlamaları gösterilebilir. Detaylı bilgi için avukatlara danışmanız önerilir.
Yurt Dışına Çıkış Yasağını Hangi Merci Verebilir?
Yurt dışına çıkış yasağını yalnızca belirli bir suç şüphesinin olduğu durumlarda verilebildiği ve her ne kadar tutuklama kadar hürriyeti sınırlandırmıyor olsa da kişinin hürriyetini sınırlayıcı aynı zamanda da seyahat özgürlüğüne muhalif bir niteliğe haiz olması bakımından ciddi bir tedbirdir.
Bu nedenle de yurt dışına çıkış yasağı ancak cezai soruşturma ya da kovuşturma durumlarında vermek mümkündür. Ceza yargılaması sürecinin ilk basamağı olarak görülen soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısının istemi ve Sulh Ceza Hâkiminin kararı ile şüpheli kişi ya da kişiler hakkında yurt dışına çıkma yasağı getirilmesi mümkündür.
Ceza yargılaması sürecinin ikinci basamağı olan kovuşturma süreci içerisinde ise temel anlamda yargılamayı gerçekleştirmekten sorumlu olan mahkeme tarafından sanık hakkında yurt dışına çıkma yasağına karar verilebildiği durumlarla da karşılaşılabilir.