Sigortalı bir işte çalışan bir bireyin yaptığı işin niteliğinden veya çalışma koşullarından kaynaklanan geçici veya kalıcı hastalıklara meslek hastalığı denmektedir. Çalışılan işe bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülen hastalıklarda ve gereken şartların sağlandığı durumlarda meslek hastalığına bağlı olarak tazminat davası açmak mümkündür.
Meslek hastalıklarına yalnızca fiziksel rahatsızlıklar değil aynı zamanda ruhsal rahatsızlıklar da dahildir. Meslek hastalığı olduğu düşünülen bir rahatsızlık durumunda tazminat davası açılabilmesi için belli başlı şartların yerine getirilebilmesi gerekmektedir.
Meslek Hastalığı Nedeniyle Tazminat Davası Ne Zaman Açılır?
Çalışan bir bireyin mesleğindeki hizmetleri süregelirken etkisini göstermeye başlayan rahatsızlıkların hepsi meslek hastalığı olarak tanımlanamaz. Çalışılan süreçte meydana gelen fiziksel ya da psikolojik, kısa süreli ya da kalıcı rahatsızlıkların meslek hastalığı olarak sayılması için belli başlı şartlar vardır.
Her şeyden önce geçirilen hastalık ile yapılan iş ve mensubu olunan meslek grubunun çalışma koşulları arasında bir ilişki bulunmalıdır. Kısacası yapılan iş ve geçirilen rahatsızlık arasında bir nedensellik bağı aranmaktadır ki bu rahatsızlığın meslek hastalığı olduğu kanıtlanabilsin.
Aynı zamanda, geçirilen hastalık ya da etkileri görülen rahatsızlık ortaya çıkmaya başladığında çalışanın çalıştığı iş ve iş yerinde belli bir devamlılığı olması gerekmektedir. Bu sayede söz konusu hastalığın bu süreçte oluşan bir meslek hastalığı olduğu anlaşılabilmektedir. Bununla beraber ani bir kaza sonucu oluşan rahatsızlık ya da yaralanmalar ise iş kazası olarak kabul edilmektedir ve bu sebeple açılacak tazminat davaları, iş kazası nedeniyle tazminat davası kapsamına girecektir.
Resmiyette önemli bir nokta ise çalışanın iş yerinde sigortalı olarak çalışıyor olmasıdır. Fakat sigortasız birinin meslek hastalığı nedeniyle tazminat davası açmayı istemesi halinde önce meslek hastalığı tespit davasına başvurulup bu sayede hem hastalığın tespitinin hem de sigortasız çalışma durumunun tespitinin yapılması mümkündür.
Son olarak göz önünde bulundurulması gereken bir nokta hastalığın Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Yönetmeliği ve Tüzüğü’nde meslek hastalığı olarak sayılan hastalıklardan olmasıdır. Geçirilen hastalığın meslek hastalığı olarak kabul edilebilmesi ve bu durumun ispatlanabilmesi için SGK tarafından düzenlenen bir sağlık raporu ya da açılan tespit davasının sonucu çıkan bir mahkeme kararı mevcut olmalıdır.