İşe iade davası iş akdi geçerli bir sebebe bağlı olmadan fesih olan kişinin mağduriyetinin giderilmesi adına açılan davadır. 4857 sayılı İş Kanunu’nda iş ilişkisinin istikrarını sağlamak amacıyla bazı hükümler yer almaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 20. maddesinde geçerli bir nedene sahip olmayan veya sebep gösterilmeden yapılan fesihlerin geçersiz olarak kabul edileceği ibaresi yer almaktır.
İşe iade davası işveren tarafından iş akdinin geçersiz bir sebeple feshedilmesi durumunda işçinin, iş güvencesinden yararlanarak işe iadesini talep edebilmesini sağlayan davadır. İş Kanunu işçinin haklarını işverene karşı korur. İşvereni de işçiyi çalıştırması için zorlamayan bu kanun, işverenin hukuki şartları yerine getirdiğinde işçinin iş akdini feshedebilmesine olanak tanıyor.
İşe İade Davasını Kimler Açabilir?
İşe iade davası kim açabilir sorusu merak edilen detaylar arasındadır. İşe iade davası, iş sözleşmesi geçersiz bir sebeple sonlandırılan işçi tarafından açılabilmektedir. İşe iade davasının davacısı, işveren tarafından iş sözleşmesi feshedilmiş olan işçidir. İş akdini fesheden işveren de davalı olarak yer almaktadır.
İşe İade Davası Şartları Nelerdir?
İşe iade davası açmak isteyen kişinin en az 6 aylık bir kıdeminin bulunması gerekir. Altı aydan daha az kıdeme sahip olan kişilerin işe iade davası açması mümkün değildir.
Haksız sebeplerle iş akdi feshedilen kişinin işe iade davası açabilmesi için iş yerinde 30 veya daha fazla kişinin çalışması gerekir.
Haksız yere işten çıkarılan kişi ile iş yeri arasında belirsiz süreli iş sözleşmesi yer almalıdır.
İşe iade davası açılabilmesi için iş akdinin işveren tarafından feshedilmesi gerekir. Fesih bildirimi işveren tarafından yazılı ve fesih nedeni kesin bir şekilde belirtilmelidir. İstifa etmiş kişiler işe iade davası açamamaktadır.
İşe iade davasının açılabilmesi için fesih, geçerli bir neden dışında gerçekleşmelidir. İş akdinin feshedileceği durumlar 4857 sayılı İş Kanunu’nda bulunmaktadır.
İşe iade davası işletmenin işveren tarafından açılamaz. Aynı zamanda işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan kişiler tarafından da işe iade davası açılamamaktadır.
İşe İade Davası Nasıl Açılır?
İşçi, iş akdinin fesih tebliğini aldıktan sonra bir ay içinde İş Mahkemeleri Kanunu’nca arabulucuya başvurmalıdır. Arabulucu ile söz konusu işlem sonuç vermezse hazırlanan tutanak tarihinin ardından iki hafta içerisinde İş Mahkemesine başvurulmalıdır. Bulunulan bölgede İş Mahkemesi yer almıyorsa Asliye Hukuk Mahkemesine başvurulması gerekir.