İddet müddeti boşanma davası gerçekleştikten sonra kadının başka biriyle evlenmek için beklemesi gereken süredir. Türk Medeni Kanunu’na göre kadının tekrar evlenmesi için üç yüz gün süre beklemesi gerekir. Buna iddet müddeti denir. Kadının bu süre içerisinde evlenebilmesi için iddet müddetinin kaldırılması için dava açılması gerekir.
Türk Medeni Kanunu Madde 132’de “Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe evlenemez. Doğurmak ile süre biter. Kadının önceki evliliğinden hamile olmadığının tespit edilmesi ya da evliliği sona eren eşlerin yeniden birbirleriyle evlenmek istemeleri durumunda mahkeme bu süreyi kaldırır” hükmü yer almaktadır. Bu bekleme süresi kadın boşandıktan sonra 300 gün içerisinde doğum yapması halinde sona ermektedir. İddet müddeti halk arasında boşanma sonrası bekleme süresi olarak bilinmektedir.
Boşanma Sonrası İddet Müddeti
Boşanma sonrasında kadının yeniden evlenebilmesi için beklemesi gereken iddet süresi boşanmanın kararının kesinleştiği günden itibaren 300 gün (10 ay) olarak tanımlanır. İddet müddetinin başlangıcı evliliğin kesin olarak bittiği tarihtir. Bunun nedeni, mahkemenin boşanma kararı vermesinin ardından boşanmanın kesinleşmesi gerekir. Boşanmanın kesinleşmesi için bazı prosedürler bulunmaktadır. Boşanmanın kesinleşmesinin ardından 300 gün sürecek iddet müddeti başlamış olur.
İddet Müddeti Dava Açılarak Kaldırılabilir mi?
İddet müddeti içerisinde evlenmek isteyen kadın iddet müddeti kaldırma davası açabilir. İddet müddeti davası açabilmek için belirli şartların sağlanması gerekir. İddet müddeti kaldırma davası açtıktan sonra kadın mahkeme tarafından hastaneye yönlendirilir. Kadının hastaneden aldığı resmi sağlık raporu hastane tarafından mahkeme dosyasına gönderilir.
Raporda kadının hamile olmadığı yer alıyorsa iddet müddeti mahkeme tarafından kaldırılır. İddet müddetinin mahkeme tarafından kaldırılması halinde kadın iddet müddeti süresi içerisinde yeniden evlenebilmektedir. Kadının yeniden evlenebilmesi için mahkeme tarafından verilen iddet müddeti kaldırma kararı gereklidir.
İddet Müddeti Kaldırma Davası Nasıl Açılır?
İddet müddeti kaldırma davası, kadının iddet müddeti kaldırma talebinin yer aldığı dilekçeyi mahkemeye iletmesiyle açılmaktadır. İddet müddetinin kaldırılması davasında davalı bulunmamaktadır. İddet müddeti davasında görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Ancak aile mahkemesi yer almayan bölgelerde görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri olarak tanımlanır.
İddet Müddeti Nasıl Hesaplanır?
İddet müddetinin hesaplanması için boşanma kararının ne zaman kesinleştiğine bakılmalıdır. Eğer boşanma kararının ne zaman kesinleştiği net olarak biliniyorsa bu tarihin üzerine 300 gün eklenmesi ile iddet müddetinin ne zaman sona erdiği hesaplanır. İddet müddeti hesaplarken 300 gün yerine 10 ay baz alınırsa hesaplamada yanlışlıklar olabilir. Bu nedenle hesaplama yaparken gün bazlı hesaplama yapmak son derece önemlidir.