Çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davası dışında kalan her türlü boşanma nedenine bağlı olarak açılan davalardır. TMK Md. 166/3’te düzenlenen çekişmeli boşanma davalarına eşler arasında boşanmanın kendisi veya çocukların velayeti ya da nafaka ve tazminat gibi boşanmanın ferileri konusunda anlaşmaya varılamadığında başvurulur.
Medeni Kanun’a göre çekişmeli boşanma davası açma sebepleri zina, hayata kastetmek, onur kırıcı davranışta bulunmak, suç işlemek ve haysiyetsiz hayat sürmek, eşi terk etmek, eşlerden birinin akıl hastalığının olması ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması gibi sıralanabilir.
Çekişmeli Boşanma Davası Süreci Nasıl Olur?
Çekişmeli boşanma davası süreci anlaşmalı boşanma davası sürecinden ayrılmaktadır. Daha uzun süren çekişmeli boşanma davası sürecinin ne kadar süreceği ise davadan davaya değişebilmektedir. Adli dönem, mahkemenin yoğunluğu, davanın detayları, tarafların tutumları, tebligat iletimi gibi unsurlar davanın ilerleyişini etkilemekte ve süreyi belirlemektedir.
Çekişmeli boşanma davaları ön inceleme duruşmasını takiben gelen tahkikat duruşmaları ile toplamda 3 veya 4 celsede sonuçlanabilir. Bununla beraber, davanın hukuki sürecinin takibinde olabilecek kusurlar davanın sürecini uzatabilir ve süreç dört yıl gibi bir süreye bile yayılabilir.
Çekişmeli boşanma davaları davalı veya davacı tarafın yerleşim yerindeki Aile Mahkemesinde ya da eşlerin son altı aydan beri ikametlerinin bulunduğu yerdeki Aile Mahkemelerinde açılabilir. Tarafların bulunduğu yerlerde aile mahkemesi olmaması durumunda dava Asliye Hukuk Mahkemesi’nde de açılabilir. Çekişmeli boşanma davası söz konusu olduğunda mahkemeye başvurulduğu takdirde dava taraflar katılmadan avukatları aracılığıyla tamamlanabilir.
Çekişmeli boşanma davasında davayı açan eş mahkemeye somut bir boşanma sebebi sunmakla yükümlüdür. Mahkeme sonucunda alınacak kararlardan biri olan nafaka; tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak (çocuk bakım nafakası) olarak 3 çeşide ayrılmaktadır. Tedbir nafakası dava sürerken ekonomik açıdan kötüleyecek tarafa yönelik tedbir amaçlı verilmesi gereken bir nafakadır. Ekonomik olarak ihtiyaç duyan tarafın alacağı yoksulluk nafakası ise dava sonuçlandıktan sonra ve nafakayı alacak taraf boşanma hususunda daha haklı veya tamamen suçsuz ise verilir. İştirak nafakası çocuğun velayetini alan tarafa verilen nafakadır.
Tüm bunlara ek olarak, taraflar çekişmeli boşanma davası sonucunda verilen karara istinaf yoluyla itiraz etme hakkına sahiptir. Olası bir durumda istinaf süreci bir ila bir buçuk yıl arası sürmektedir.