Ortaklığın giderilmesi ya da diğer bir adıyla İzale-i Şuyu davası olarak adlandırılan bu dava türünde ortaklıkların bitirilmesi amaçlanmaktadır. Bu dava türünde paylı ya da elbirliği ile taşınır ve taşınmaz mallar üzerindeki ortaklıkların ortadan kaldırılması ve paydaşlıktan kişisel mülkiyete geçiş söz konusu olmaktadır.
Ortaklığın giderilmesi olarak isimlendirilen bu dava en temel haliyle çok taraflı bir dava türü olmaktadır. Aynı zamanda da bütün taraflar için çok yakın sonuçlar meydana gelmektedir. Buna örnek olarak ortaklığın giderilmesi davasında davayı açan kişi ya da kişiler davadan feragat etse dahi davalılardan herhangi birinin davayı takip etmek istediğini söylemesi durumunda dava devam edecektir.
Ortaklığın giderilmesi yani İzale-i şuyu davası iki farklı yöntem ile gerçekleştirilebilmektedir. Bunlar aynen taksim suretiyle ortaklığın giderilmesi ve satış suretiyle ortaklığın giderilmesidir.
Aynen Taksim Suretiyle Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu)
Taşınır ya da taşınmaz malın aynen bölünmesi temeline dayanan bir dava türü olmaktadır. Örnek olarak, değer bakımından iki veya daha fazla eşit parçaya bölünebilen bir arsanın iki veya daha fazla parçaya eşit bir şekilde bölünmesi ile giderilen ortaklıktır.
Satış Suretiyle Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu)
Satış suretiyle ortaklığın giderilmesi durumunda taşınır ve taşınmaz tüm mallar icra yoluyla satılmakta ve paydaşlara ücret eşit şekilde dağıtılmaktadır.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Kime Karşı Açılır?
Ortaklığın giderilmesi davası herhangi bir ortaklık bağlamında taşınır ya da taşınmaz mal varlığı bulunan tüm paydaşlara karşı açılabilmektedir. Bu dava kapsamında tüm mallar bölüşülmekte ve ortaklık bitirilmektedir. Ancak dava açmadan önce ortakların anlaşma yoluyla da bölüşme işlemlerini gerçekleştirebilmeleri mümkündür. Fakat anlaşma yoluyla dağılım yapılmadığında dava yoluna gidilmektedir.
Ortaklığın giderilmesi davasında bütün paydaşların davada bulunması gerekmektedir. Eğer paydaşlardan biri ölürse de onun mirasçıları davada yer almalıdır. Çünkü tüm ortakların davada yer almaması durumunda davanın sonuçlanması pek mümkün olmamaktadır.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Ortaklığın giderilmesi davasında yetkili mahkeme taşınmaz malın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi olmaktadır. Örneğin, taşınmaz mal Kartal’da ise Kartal Sulh Hukuk Mahkemesi davadan sorumlu olmaktadır.