Kiracı tahliye davası, taşınmaz olarak isimlendirilen ev ya da iş yeri gibi varlıklarını kiraya veren mal sahibinin kiradaki kişiyi taşınmazdan çıkarmak için açabileceği bir davadır. Kiracı tahliye davası ile ilgili olan hükümler Türk Borçlar Kanunu’nda ve İcra İflas Hukuku’nca düzenlenmiştir.
Kiracı tahliye davası açılıp sonuçlandığında kira sözleşmesi feshedilmiş olur. Bu noktada, kiracının taşınmazı tahliye etmesi gerekir. Normal şartlar altında kira sözleşmesinin bitimi üzerinden 15 gün geçtiğinde aksi bir bildirimde bulunulmadığı sürece kira sözleşmesi 1 yıl uzatılmış olur. Özellikle kira sözleşmesinde bir tarih belirtilmediği durumlarda ya da belirtilen tarihin daha uzun bir sürece yayıldığı durumlarda yasal olarak belirlenen fesih sürelerine uymak gerekmektedir.
Kiracı Tahliye Davası Açma Süreleri Nedir?
Kiracının tahliyesi için geçerli tek yol kiracı tahliye davası değildir. Bununla beraber, kiraya veren mal sahibinin kira sözleşmesini feshetmesi için Türk Borçlar Kanunu’nun 347. maddesince kira sözleşmesinin on yıllık uzama süresinin dolmasına en fazla üç ay kala fesih bildirimi yapılmalıdır.
Bunun yanı sıra, kiracı bir yıllık yapılan kira sözleşmesi hakkındaki fesih bildirimini uzama süresinden on beş gün önce gerçekleştirmelidir. Bu iki durum da söz konusu olduğunda herhangi bir işlem yapılması gerekmemektedir. Fakat kira sözleşmelerinin süresi uzadıkça fesih bildirim süresi de uzamaktadır. Örneğin, 8 yıllık kira sözleşmesi söz konusu olduğunda 2 aylık bir fesih bildirim süresi söz konusuyken 12 yıllık kira sözleşmelerinde bu süre 3 aya çıkar.
Kiracı Tahliye Davası Açma Şartları Nelerdir?
Kiracı tahliye davası kiraya veren kişi ya da kiracı kaynaklı olarak iki şekilde açılabilir. Türk Borçlar Kanunu 350. ve 352. maddede belirtildiği üzere bu davayı açabilmek için belli başlı şartlar mevcuttur. Bu şartların başında kiracının kirasını ödememesi vardır. Bunun yanında, kiraya veren kişinin kendisinin, eşinin, alt ya da üst soyundan birinin taşınmaz malı kullanmaya ihtiyacı olduğunda da bu davaya başvurulabilir.
Buna ek olarak onarım gerektiği durumlarda ve konutu kullanmak mümkün değilse kiracı sözleşmenin feshi için başvurabilir. Kiracı yazılı olarak tahliye için belli bir tarihi kabuk ettiği takdirde bu tarihten bir ay sonra tahliye davası açabilir.
Kiracı tahliye davaları için yetkili olan mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleridir.